Vårmusseronens tid är inne!


Egenhändigt fiskad middag är mer NIckes melodi.


Vårmusseronens tid är inne!Mmm…vilken smak! Vilka dofter! Vilken konsistens! Jag sitter och slickar mig om munnen och känner eftersmaken av smörstekta vårmusseroner i Åby-gårds-köttfärssås-med-lök-och-filmjölk, serverad med pasta och Johny-Lonn-vin.

Det ligger nämligen till på detta viset, att om halv gris ska få plats i frysen så när som på åtta kilo sidfläsk och fläsklägg som rimmas på öfvre soldäck måste nämnda frys tömmas på bl.a. vårmusseroner. V å r m u s s e r o n e r – smaka på ordet. Det är lika vackert som den tillredda svampen är god. Nej, vårmusseronen smälter inte i munnen. Den är liksom knaprig och seg på samma gång, lite annorlunda än svampen man plockar på hösten. Möjligen kan man likna den vid väl tillagad taggsvamp, fast ändå inte. Den är helt enkelt rikare och fylligare i smaken och framför allt ovanligare och mer svåråtkomlig.

Ni skulle sett Nickes uppsyn tidigare idag när jag tog fram köttfärsen. Han blev alldeles likblek, spärrade upp ögonen och såg svimfärdig ut när jag sa att jag tänkte göra köttfärssås. Det är Nicke som lagar mat i vanliga fall och han lagar ALDRIG köttfärssås. Men jag trodde faktiskt att jag skulle vara ensam i kväll och att han skulle gå på Stallbröderna och gnägga – jo dom gnäggar på sina träffar. Men det visade sig vara i morgon, på en tisdag! Stallbröderna träffas ju alltid på måndagar!?

Jag tillagade alltså min vårmusseronköttfärssås och tro mig, Nicke är lika nöjd som jag, för när jag kikar på honom ser jag att han ser väldigt belåten ut där han sitter framför Livet i Fagervik och kollar om det är i kvällens avsnitt han är med.

Gourméthustrun

(Skrivet den 5 oktober 2009)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0