En svensk tiger!


Smultron är lika söta var än de kommer från.


En svensk tiger!

 

Varje dag berikas mitt liv med gränslös mångfald. I går kväll åkte jag till Birsta köpcentrum utanför Sundsvall efter jobbet. Jag brukar åka till simhallen på tisdagar, men jag hade glömt baddräkten i Rö och bestämde mig för att köpa en ny. När jag efter två timmar stegade ut ur detta prisbelönta mammons tempel hade jag ingen ny baddräkt i bagaget, men jag var stolt ägare till ett par nya tyska tofflor tillverkade i Lettland, ett par italienska sandaler tillverkade i Portugal och en nöjd mage efter inmundigandet av kinamat. Måltidens ingredienser var till stor del importerade, men maten var definitivt lagad på plats. Ett kinesiskt par stod för tillredningen. Jag följde deras jobb i minsta detalj. Tre små rätter smakade utsökt. Hade jag hellre velat äta Sushi, Kebab, Pizza, Blinis, Spagetti med köttfärssås, Lasagne, Couscous eller Hamburgare hade det också gått bra, för internationella kök finns det gott om i Birsta. Möjligtvis kan man även köpa svenska köttbullar och lax på någon av restaurangerna. Inte fy skam det heller.

 

I lördags åkte jag och Nicke taxi i Kristianstad efter en generös fest på Yllan (stället heter så, det är en gammal nedlagd ullfabrik). Taxichauffören talade med kraftig brytning, men han kunde stadens gator på sina tio fingrar och tog oss tryggt till vår destination. Om ett par veckor ska jag klippa mig hos min frisör i Danderyd, som talar bättre arabiska än svenska, men han klipper bra, till en rimlig kostnad, han är trevlig, han slår alltid in betalningen i kassaapparaten och man får kvitto. Han har Drop In och kommer man till hans salong på förmiddagen får man trängas med Djursholms hemmafruar, framåt eftermiddagen dyker mammor och barn från Enebyberg upp och väntar man till framåt 17-tiden, vill det till att man håller sin plats i kön bland tuffa businessmän som behöver ansas innan de ska hem till sina bon i Ella Park och göra nya klipp framför datorn. Frisören själv bor med sin familj i en villa i Bromma som han har klippt sig till.

 

När jag ska fylla på vårt färska frukt- och grönsakslager åker jag till torget i Rimbo där de bästa varorna säljs av någon vars namn jag inte kan uttala, detsamma gäller i kiosken i Täby, alltså inte att jag köper de bästa grönsakerna, utan att personen jag köper tidningen av har ett namn jag inte kan uttala. På parkbänken i Värnamo brukar det förresten sitta en svensk representant och skramla med en systempåse och han kan definitivt inte ens uttala sitt eget namn. På snabbmatkedjan vars namn jag kan, men inte vill, uttala tycker jag synd om den svarte städaren som städar svart, men det är väl hans enda möjlighet att få råd med en liten hamburgare. Märkligt, men så är det vart man än kommer, en salig blandning av människor som framlever sina liv, var och en på sitt sätt.

 

Själv framlever jag mitt liv som den medelklassvenska jag är, men jag tillåter mig tankar om hur det skulle vara om jag hade levt i skräck för mitt liv, för att bomber ska falla över mitt hus om natten, för att uttala mina åsikter, för att älska den jag älskar. Tänk om jag hade måst fly från mitt land och starta om i en främmande del av världen. Dessbättre har jag ingen anledning att fly från Sverige mer än möjligtvis under några frusna vinterveckor per år i mån av tid. Men en sak vet jag alldeles säkert, och det är att jag uppskattar att mitt hemland är ett demokratiskt land! Vi invånare borde vara tacksamma för att så många olika personer, från så många olika kulturer kommer hit och berikar det. Innerts inne är vi nog det, men jag tycker svensken tiger för mycket om detta faktum.

 

Våga vägra tiga.


Kommentarer
Postat av: Mattias

Mycket bra, och lika mycket sant =)

2010-09-09 @ 10:25:51
Postat av: jojo

härligt! du är omskriven på facebooksidan "inga invandrare" som menar tvärtom med sitt uppseendeväckande namn. kram :)

2010-09-09 @ 13:06:39
URL: http://retrobohem.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0