Hemma hos oss!


En smutt från Alkohålet.

 

Hemma hos oss!

 

Till min stora glädje är jag gift med en mycket roande man som varje dag får mig att skratta åt dåliga skämt. Turligt nog skrattar han även själv åt sin vitsighet. Hade det inte varit så hade jag gått omkring med ständig ångest över att bli jättemycket äldre än han, men som sagt, med tanke på att han till och med skrattar åt sina egna skämt när han sitter ensam och kör bil så lär han säkert leva minst lika länge som jag.

 

En sak som roar oss båda, är att namnge de olika delarna av vår trädgård och huset. Där är det kanske till och med jag som går i bräschen och hittar på de flesta benämningarna, men Nicke är mycket noga med att kalla var sak vid dess rätta namn, så han måste alltid suga lite på varje nytt namn innan han anammar det helt. Sen när han väl har gjort det då är det ta mig tusan inte roligt om man skulle säga fel.

 

Här kommer några exempel på döpta delar av vår trädgård och huset.

 

Solvik, Röska Palatset eller Mariannero är ”hududbyggnaden”. För att komma till entrén går man genom Pärleporten och vandrar ner för Yellow Brick Road. På den högra sidan passeras då Snickeboa eller Dassalängan, som det hette innan den blev klar, eftersom den liknar en dassalänga på någon av Stockholms bakgator i början av 1900-talet. Rundar men sedan husets södra sida har vi först de Franska Terrasserna = odlingsbäddar i en sluttning därefter följer det Franska Annexet = en odlingsbädd med glastak gjort av gamla balkongdörren och mittemot ligger Lyckan = växthuset byggt av gamla fönster. Nedanför Franska terrasserna ligger Lillstugan eller Gökboet, som är flera goda vänners sommarstuga. Där bokar de in sig några dagar då och då när de längtar efter oss eller efter Roslagssommar. Den som är plasksugen kan göra det vid Samuelsstrand och för den simsugne är det bara att vada ut i böljan den blå via Karlsudde. I öster har Börje byggt vårt Frukostdäck och i väster Soldäck. Inte för att vi gillar att sola, men det passar liksom så bra med ett soldäck och alltid kommer det någon på besök som vill sträcka ut sin lekamen på en solstol.

 

Via boningens entré går man direkt in i vår tillbyggda hall Kajutan, vars golv har en lucka med plexiglas som ingen vågar gå på, så vi har lagt en matta över. Men tar man bort mattan och öppnar luckan är det bara att klättra ner i Alkohålet = vinkällaren (namngiven av vännen Therése Ehrenborg) och det vågar alla. Den som väljer att gå in i husets gamla del passerar Blå Hallen, med blåmålade väggar såklart, sedan har vi Paulunen, Designrummet, Antikrummet eller The Office och köket som heter Byssan, detta med tanke på att min man har varit sjöman och att det är han som lagar nästan all mat. Vindsrummet är inrett som gästrum och heter Cupolen (namngiven av vännen Anders Eldeman och hans väninna Anna). På nedre plan har vi Master Bedroom, Majsans SPA och nytillskottet Sjösalen med Sommarbyssan och stora skjutfönster mot sjön. Där har vi bott hela somrarna sedan det blev klart för snart tre år sedan.

 

Nej nu har klockan passerat 18.00 och det är påskafton. Vi skulle egentligen varit med underbara vänner på fest i Täby, men tyvärr är jag sjuk med feber, hosta, ont i huvudet och allt därtill, fast en liten Nickedricka ska jag nu avnjuta tillsammans med maken som jag bara har sett baken av i dag, när han har stått i ett lyckorus lutad över sina odlingsbäddar.

 Solvik/Röska Palatset/Mariannero, Pärleporten och
Yellow Brick Road.Lillstugan eller Gökboet.Plaskande systerdottersönerna Emil och Axel på
Samulesstrand.Blå hallen med inblick i Paulunen.Del av Kajutan.

 

Bild på Designrummet ser du i inägget "Dags att goa in sig!" Mars 2010.

Bild på Karlsudde ser du i inlägget "MacBett räcker ut tungan åt mig när jag ska bada!" Juni 2010.

Bild på Frukostterassen ser du i ingägget "Tant Berta, hästbajset och de rosa pionerna!" Juli 2010.

Bild på Snickeboa ser du i inlägget "I dag skulle du ha sett oss Börje!" Augusti 2010.

 

Resterande nämnda namngivna delar av Solvik kanske kommer med på bild i något framtida blooginlägg.


GLAD PÅSK alla vänner ute i cyberrymden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0