Svartklubben, vilket ljus i vintermörkret!


Lite ljus i vintermörkret.

Svartklubben, vilket ljus i vintermörkret!

 

I lördags besökte jag ”Svartklubben” tillsammans med mina kära RVSS-vänner = Roslagsledens VandringsSällskaps Sidoverksamhet-vänner. Svartklubben huserar i en restaurang i ett nybyggt område vid Liljeholmens kaj, och med tanke på de flytande njutningstillskott vi planerade inta under kvällen, beslutade vi norrortsbor att samåka kommunalt. Elsie som bor på Söder och hade arrangerat denna aftons aktiviteter mötte upp vid Liljeholmens tunnelbanestation.  Ett sånt äventyr. Jag menar, bara detta att åka buss och tunnelbana tillsammans var en upplevelse, speciellt för de övriga passagerarna. Tänk er ett gäng fullvuxna damer som tjattrar i mun på varandra som de värsta fjortisar.  För så är det när vi träffas, inte en lugn minut.

 

Väl samlade i restaurangen fick vi en introduktion av Ulf som utmärkte sig med sin vita käpp. Ulf är helt blind och nu var det vår tur att prova detta tillstånd. Vi fick gå till en närliggande lokal som var mörklagd. Och då menar jag att det var HELT SVART där inne. Inte en enda liten glipa att orientera sig mot. Vi ledsagades två och två till våra platser runt bordet. Entrérätten var framdukad, det var dubbla bestick, vattenglas och vinglas på hög fot. Nu gällde det att inte göra bort sig. En hel del klirr hördes när folk skulle känna var glasen stod. Jag för min del klarade det galant, uppväxt som jag är med en mycket kär moster, som inte kunde se skillnad mellan natt och dag.  Jag vet att man inte sticker handen rakt fram över ett dukat bord. Nej, man tar på bordskanten, sedan följer man tallriken med fingrarna tills man kommer runt den, och så känner man lugnt och fint efter glasen, med utgångspunkt från bordsskivan. Inte uppe i luften. Fast det hindrade inte mig från att dricka upp RVSS-Mias vatten såväl som mitt eget. Vinglasen däremot klarade var och en att hålla reda på sitt.

 

Ulf och hans två lika blinda kamrater stod för service och underhållning. De bar tallrikar och bestick, de serverade maten, vinet fick vi i små flaskor som innehöll ett glas vardera, så det fick vi hälla upp själva. Även vattnet hällde man upp själv. Så här går det till: Man tar vin-/vattenflaskan, skruvar av korken, sticker pekfingret en bit ner i glaset och häller. När pekfingret blir blött slutar man hälla. Lätt som en plätt.  Blev man kissnödig – och det blev man – kom Ulf och ledsagade till toan. På toan hade de ställt ett värmeljus i hörnet bakom en möbel för att hjälpa oss stackars nyblinda. De ville väl helt enkelt inte ägna resten av natten åt att torka kiss efter oss.

 

Maten smakade ljuvligt, underhållningen i form av sång till gitarr- och munspelskomp samt lite allsång var hur bra som helst. Wallmans för blinda! Vi RVSS:are och våra gelikar i lokalen skärpte våra sinnen och den samlade känslan var varm, trygg och helt enkelt underbar.

 

Elsie bjöd på efterfest i sin fenomenalt kreativa lya på Bondegatan. I hennes etta får man breda ut sig bland tyger, pågående dekormålningar, innovativa mobiler och vackra ting hon hittat i skogen, på stranden eller i någon container. Elsie bjöd på te och vin och ostar och nötter och fikon och oliver, alla bjöd på mera prat om livet, om döden, om kärleken, om polska byggarbetare och allt däremellan. En helkväll plus en halvnatt jag inte hade velat vara utan.

 

Vill du skärpa dina sinnen för en kväll, gå in på Svartklubbens hemsida www.svartklubben.nu sedan är det bara att ringa till Ulf och boka bord!  Efterfesten, ring Elsie! Eller förresten, ordna en egen efterfest.

 

Blind för en afton.


Kommentarer
Postat av: Carina L

Jag såg ett reportage om detta på TV oxå...tror det är väldigt "nyttigt" att "utsättas" för detta!! I like!

2011-01-26 @ 10:55:41
URL: http://carinalidbom.se
Postat av: Nica

Hej raring!

När du kommenterade hos mig, så blev ditt namn "upplyst" och när man klickar där kommer man hit till dig :)

Ungefär som när jag kommenterar här - då skriver jag in min bloggadress - med hela http:// och allt i kommentarsfältet under e-postadressen.Då blir det en klickbar länk. Så sist du kommenterade så blev det så bra, så bra :)

2011-01-26 @ 16:48:48
URL: http://nicasnyttigheter.blogspot.com
Postat av: fru venus

Låter jättekul, och mysigt! Och nu vet jag hur jag ska hitta vinglaset i mörkret ;-)

2011-01-26 @ 18:27:36
URL: http://fruvenus.blogspot.com
Postat av: Knasterfaster

Vilken fantastiskt idé med en mörkerlagad restaurang! Där behöver de aldrig bry sig om att lägga pengar på fin inredning och anpassa sig efter modetrender. Smart!

2011-01-27 @ 08:02:03
URL: http://knasterfaster.blogspot.com
Postat av: Singelmamman

Säger som jag sa hos Nica, att jag får väl ge mig dit fast jag inte vågat förr. Låter väldigt trevligt. Var maten god? Och jag håller med Knasterfaster, tänk så skönt att inte behöva tänka på färg, form och annat "tjafs".

2011-01-27 @ 11:59:19
URL: http://varannanveckamamma.blogspot.com
Postat av: Marianne Tedenstad

Maten var jättegod och vällagad. Vi fick Toast Skagen till förrätt och en ljuvlig, saftig kyckling med varierade grillade rotfrukter och potatis till. Vi åt ingen dessert, men det fanns på menyn. Det vita vinet var godare än det röda, men allt var helt OK. Verkligen värt ett besök.

2011-01-27 @ 13:26:40
URL: http://tedenstad.blogg.se/
Postat av: Nica

Tack snälla du, för en helt fantastiskt stödjande kommentar hos mig. Tack. tack. Att du tycker så är helt underbart. Jag behövde det verkligen.

Pöss, fina fina du.

Och vad kul att några av "de mina" varit här och tittat in :)

Lite av min bloggvärld har smittat av sig.

Och det är en rolig, underbar och rik värld!Tack igen. Det värmde så. Och jag behövde det.

Mmmmm!

2011-01-30 @ 00:31:12
URL: http://nicasnyttigheter.blogspot.com
Postat av: Nica

Tack snälla du, för en helt fantastiskt stödjande kommentar hos mig. Tack. tack. Att du tycker så är helt underbart. Jag behövde det verkligen.

Pöss, fina fina du.

Och vad kul att några av "de mina" varit här och tittat in :)

Lite av min bloggvärld har smittat av sig.

Och det är en rolig, underbar och rik värld!Tack igen. Det värmde så. Och jag behövde det.

Mmmmm!

2011-01-30 @ 00:31:47
URL: http://nicasnyttigheter.blogspot.com
Postat av: Ada

Vilken trevlig kväll ni måste ha haft!

2011-11-30 @ 10:26:08
URL: http://adas.svenskablogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0