”Secken röra!”

”Secken röra!”...

 

… skulle min kära farmor Gerda, vars ordningssinne jag ärvt, ha sagt med skorrande r, om hon hade varit här i Rö min första lediga dag på länge (helger inkluderat). Fast jag ärvde det inte fullt ut – ordningssinnet alltså. Men i dag fick jag ett plötsligt infall att sortera foton tagna mellan 1971 och 1989. Under årens lopp har jag av och till haft intensiva fotograferingsperioder runt semestrar och speciella tillfällen. Många otroligt dåliga bilder har jag tagit, men vid dess åsyn ges minnena ett romantiskt skimmer. Vilket fantastiskt liv jag har levt tänkte jag mitt i sorteringsträsket. Fotona låg i en avlång arkiveringsbox. För längesedan hade jag ett system i lådan, men jag tror att jag tappade hela lådans innehåll på golvet någon gång för ett tiotal år sedan och la tillbaks allt huller om buller. Så har det förblivit – huller om buller.

 

I dag sorterade jag fotona i kuvert, men det var inte lätt att komma på hur jag skulle rubricera kuverten. Jag fick tänka ut det efter hand. Fotona spänner över en tid då jag vandrade Kungsleden tillsammans med ett treårigt ungdomsförhållande som strax därpå upphörde, gick på lanthushållsskola, var au pair och servitris/hovmästarinna i Marbella, arbetade i pappas fabrik i Forsheda, räknade dagskassor på Götabanken i Värnamo, flyttade till London, studerade och tog akademiska examina i engelska, arbeidet på Norway Food Centre, knogade bakom kulisserna på Watford Palace Theatre, New London Theatre och Whitehall Theatre, blev antagen och gick treåriga scenskolan Drama Centre of London, levde i ett passionerat femårigt samboförhållande, lämnade passionen när föremålet visade sig ha fler passioner, återvände till Sverige, agerade Carl von Linnés dotter på Göteborgs Kammarteater och fattig flicka på Lule Stassteater, arkiverade på Arena Teaterbåten, våldgästade moster Birgits familj i Hägersten i flera veckor, skaffade lägenhet på Lilla Essingen, assisterade födlsar på S:t Eriks sjukhus, tog tåget till Paris en midsommarafton och medverkade i ett TV-drama om franska revolutionen, clownade på Jönköpings Länsteater, mötte kärleken, flyttade till Näsbydal, åkte med blivande fästmannen på IK Frejs fotbollsläger till Bulgarien, seglade från Vaxholm till Karlskrona tillsammans med min trolovade, hans son Patrick och två vänner, gifte mig ändå, turnerade med maken i parkerna med egen barnteater, spelade ”Borta på vinden” på Byteatern i Kalmar, köpte och renoverade hus, födde barn, reste till vänner i Paris, Bristol och London då och då, spelade teater och kämpade med Uffe Larssons alkoholism på Cocos Teatern, medverkade i SVT:s storsatsning ”Rid i natt” med Kjelle Bergqvist i huvudrollen, ritade och byggde till huset, regisserade Täby Teatersällskap, inredde och drev Apollo Teatern i Täby, satte upp barnteater och dramer på den egna scenen och revyer på Tibble Teater, semestrade på Cran Canaria, vid Hindsens strand utanför Värnamo och hos släktingarna i USA.

 

Hade jag inte varit rödhårig och fräknig och dotter till det lilla småländska samhällets fabriksägare, hade inget av detta hänt, för då hade jag i stället blivit uppvaktad och äktad under tidigt 70-tal som alla mina vänner. Lugnt och fint hade det varit, men ödet ville något annat. Och hade nu scannern fungerat så skulle jag med glädje publicerat några bilder här, men det tekniska underverket är ”out of order”, så det blir ingen ögonfägnad denna gång. Men vänta bara ett par dagar, så ska ni få se hur jag, mina vänner, min familj och salig farmor Gerda såg ut en gång för länge sedan.

 

Foton ljög inte på den tiden.


Kommentarer
Postat av: Ankan

Fin röra. Tänk vad du har gjort. Och så många du har glatt! Och så mycket kvar du har att göra!Kram

2011-05-18 @ 22:45:16
Postat av: Albin

Det ska bli kul att titta på! Vi får komma ut till rö och titta på alla kort sinom tid!

2011-05-19 @ 07:36:05
Postat av: E.T.

En del av det där ordningssinnet har även jag ärvt fast det syns inte lika väl. Ser fram mot den/de dagar jag tar mig an mina gamla fotografier. De ligger i kartoteklådor sorterade kronologiskt med rubriker och skiljekort. Ser fram mot dina bilder i bloggen.

Sis

2011-05-19 @ 09:22:32
Postat av: Thord

Väntar med spänning om man finns med i något hörn i denna mångfald av händelser.

2011-05-19 @ 22:28:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0