Press & omdömmen

Artikel från Värnamo Nyheter 2020-05-16

Titti Sjöblom

Kära Marianne Tedenstad! 
Vilken fin bok du är mamma till! 
Den är inte bara ursnygg på utsidan – precis som du, utan även på insidan – precis som du.

FÖDD RÖDHÅRIG är en välskriven, intressant och underhållande biografi som jag inte kunde låta bli att sträckläsa när jag väl börjat, så nyfiken blev jag på att få följa din berättelse om ditt oerhört spännande liv. 
Jag är full av beundran. 
Grattis!

Björn Hellberg

Född Rödhårig är titeln på Marianne Tedenstad Wagemyrs underhållande och fakta-späckade memoar. Som den skickliga regissör hon är har hon påpassligt delat in skildringen i sex akter: ett effektfullt och tilltalande scengrepp. Berättelsen sträcker sig från barn- och uppväxtåren i Småland till den pensionärsyra som inleddes 2015. Däremellan får läsarna vara med om åtskilliga intressanta inblickar från en spännande resa med mängder av minnesvärda hållplatser.

Som ung teaterentusiast sökte hon sig till London, och det avsnittet vittnar tydligt om mod och företagsamhet. Sedan har engagemanget hållit i sig genom åren. Inga hinder tycks oöverstigliga för det ambitiösa energiknippet från Värnamo.

Avsnitten om maken Nicke Wagemyr (en underbar artist med brett och elastiskt register) präglas av ömsint humor, liksom passagerna om parets gemensamma livsverk Apolloteatern.

Under de många åren i tiljornas närhet har författaren hunnit skaffa sig ett stort umgänge med välkända profiler, och de flesta av dessa har hon också yrkesmässigt hunnit jobba tillsammans med.

Sammanfattningsvis är Född Rödhårig en medryckande biografi, förmedlad av en klipsk mångsysslare med konstnärlig kreativitet, mängder av färgstarka kontakter och en oemotståndligt charmig partner.

Mia Ståhl Broborg

Mycket underhållande läsning.

Monica Back Bengtsberg

Det är en sagobok för vuxna. Pippi Långstrump in real life … underfundigt med ett vackert språk. …

Man vill läsa mer och veta vad som händer sedan.

Jan Simonsson

Stort tack för en härligt flödande livsberättelse (so far, alltså. Del 2 “Fortfarande rödhårig” kommer väl?) Jag har skrattat, suckat, njutit av tidsresan och sträckläst, i två omgångar. Tankar dyker upp, som egentligen borde ha formulerats i ett tal på någon bemärkelsedag, men det får bli så här opretentiöst i den nu rådande situationen. Jag ser bilden på er magnifika Villa Villekulla, och minns när jag gick upp för trappan för att ringa på första gången. Jag hade blivit tipsad om dig som regissör av elever på Tibble Gymnasium inför Obladi Oblada. För det mesta sker livets skiften obemärkt. Man konstaterar efter ett tag att man går i en ny riktning, men enstaka gånger är man medveten om att man står inför ett vägskäl. När jag gick upp för trappan tänkte jag: Tänk om det här mötet, med en hittills okänd person, kommer att förändra mitt liv..? The rest is, som man säger, history. Jag fick in en tå i teaterns värld. Skolmusikalen följdes av revyer och barnteater, och efter några år kunde jag kasta av mig läraroket och plötsligt ha kul på jobbet. Jag kommer alltid att minnas den där promenaden upp för er trappa, och kommer alltid att ha en stor plats i mitt hjärta för dig och Nicke och alla andra som rymdes i er generösa teaterfamn under de åren på Apollo.

Eva Wahlund

Född Rödhårig förgyllde min dag. Jag kunde inte sluta läsa. Trots att det är annorlunda miljöer än mina varit i livet, kändes det precis som jag varit med i allt. En text som löper lekande lätt och gör att jag fastnade helt. Lagom kapitel med olika händelser, vilket i sig gör att när lusten faller på kan jag bara plocka upp boken för att läsa ett stycke liv. Fantastiska foto som levandegör varje kapitel för sig. Tack Marianne Tedenstad för att Du delar med Dig av Ditt liv och låter mig få en levande inblick i Din resa. Det har vidgat mina vyer och berikat mitt liv.

Mimmi Olsen

Vilken bladvändare!

Ammy Petersen

Jeg begyndte at læse din bog i flyet i går. Aldrig er 5,5 time gået så hurtigt. Det var som om du sad ved siden af mig og fortalte historier hele vejen hjem. Det er en skøn bog du har skrevet …